Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Δημιουργία φόρμας επικοινωνίας

Ένα από τα πιο σημαντικά ενθέματα στην ιστοσελίδα μας είναι η "φόρμα επικοινωνίας". Μια φόρμα την οποία συμπληρώνει ο ενδιαφερόμενος και το μήνυμα του έρχεται απευθείας στο email μας. Ο τρόπος εισαγωγής της συγκεκριμένης φόρμας στο joomla site μας είναι αρκετά εύκολος και θα τον περιγράψω αναλυτικά στα παρακάτω βήματα.










Βήμα 1: 


Καταρχήν συνδεόμαστε στο περιβάλλον διαχείρισης της ιστοσελίδας μας και στη συνέχεια, στο επάνω μενού (όπως βλέπετε και στην φωτογραφία), επιλέγουμε components - contacts - categories.

δημιουργία φόρμας επικοινωνίας joomla

Βήμα 2: 


Στο υποσέλιδο που θα μας ανοίξει, βλέπουμε πως από το σύστημα έχει δημιουργηθεί ήδη μια κατηγορία σαν προεπιλογή, με το όνομα "Uncategorised". Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε φυσικά, αλλά για λόγους οργάνωσης και για να δούμε πως ακριβώς δημιουργείται από το μηδέν μια φόρμα επικοινωνίας, ας φτιάξουμε μια καινούρια κατηγορία πατώντας επάνω στο κουμπί "new". Στη σελίδα που θα μας ανοίξει, απλώς δίνουμε ένα όνομα, όσο μπορούμε πιο χαρακτηριστικό, που θα αφορά φυσικά τις "επαφές" στις οποίες θα αποστέλλονται τα email από την φόρμα που θα υπάρχει στο site μας. Για τις ανάγκες του παραδείγματος μας, ονομάσαμε την κατηγορία "διαχειριστές" και εφόσον δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποια άλλη ρύθμιση στη συγκεκριμένη σελίδα, πάμε στο επόμενο βήμα.

δημιουργία φόρμας επικοινωνίας joomla

Βήμα 3: 


Στη συνέχεια δημιουργούμε την "επαφή", το άτομο ουσιαστικά στο οποίο θα αποστέλλονται τα email. Πάλι από το μενού components, επιλέγουμε contacts - contacts και πατάμε το κουμπί "new". Στη σελίδα που θα μας ανοίξει (φωτό), επιλέγουμε πρώτα την κατηγορία στην οποία ανήκει η επαφή μας και στη συνέχεια δίνουμε ένα όνομα και αν θέλουμε προσθέτουμε και μια εικόνα. Από τα υπόλοιπα πεδία, συμπληρώνουμε το email, την διεύθυνση μας και το σταθερό και κινητό τηλέφωνο και από εκεί και πέρα ότι άλλο θέλουμε εμείς να φαίνεται σαν πληροφορία στον επισκέπτη που θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας. Πατάμε "Save" και περνάμε στο επόμενο βήμα.

δημιουργία φόρμας επικοινωνίας joomla

Βήμα 4: 


Για να ενεργοποιήσουμε την φόρμα επικοινωνίας μας και να την κάνουμε ορατή στο site μας, πρέπει να την ενσωματώσουμε σε κάποιο "μενού". Έτσι, ή θα φτιάξουμε ένα καινούριο "μενού" ή θα την ενσωματώσουμε σε κάποιο ήδη υπάρχων. Πάμε με την 2η επιλογή, να ενσωματώσουμε δηλαδή την φόρμα στο ήδη υπάρχων κεντρικό μενού της ιστοσελίδας μας. Από το περιβάλλον διαχείρισης λοιπόν, επιλέγουμε menu - main menu - add new menu item (όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία).

δημιουργία φόρμας επικοινωνίας joomla

Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο πεδίο "menu item type" και στο αναδυόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί στην οθόνη μας επιλέγουμε "contacts - single contact".

δημιουργία φόρμας επικοινωνίας joomla

Στο καινούριο υποσέλιδο που μας ανοίγει, κάνουμε κλικ στην επιλογή "select contact" και στο αναδυόμενο μενού που μας εμφανίζεται επιλέγουμε την επαφή που δημιουργήσαμε. Τέλος, δίνουμε ένα όνομα στο μενού που δημιουργήσαμε, πχ "επικοινωνία" και πατάμε "save"

δημιουργία φόρμας επικοινωνίας joomla

Ουσιαστικά είμαστε έτοιμοι και το μόνο που μένει να ρυθμίσουμε αν επιθυμούμε, είναι ο τρόπος εμφάνισης της φόρμας μας. Στο Joomla 3.x προσφέρονται 3 επιλογές που μπορείτε να τις επιλέξετε μέσα στο μενού που βρίσκεστε τώρα, στο "contact display options", "display format". Υπάρχουν βέβαια κι άλλες παράμετροι που τυχόν θα θέλετε να ρυθμίσετε, με αυτά τα βασικά βήματα που σας έδειξα όμως η φόρμα σας θα είναι πλήρως λειτουργική.

Παράδειγμα εμφάνιση φόρμας επικοινωνίας με 'tabs'


δημιουργία φόρμας επικοινωνίας joomla

Παράδειγμα φόρμας επικοινωνίας σε μία σελίδα (Plain)


δημιουργία φόρμας επικοινωνίας joomla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου