Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Τι είναι τα Modules - Εγκατάσταση και τοποθέτηση σε ένα Joomla! Site

Αυτό που έχει κάνει τόσο δημοφιλές το Joomla! σε εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο, είναι η πληθώρα των modules που μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα joomla! site. Όλα τα Joomla! sites εμπεριέχουν διάφορα Modules τα οποία είτε εκτελούν κάποιες συγκεκριμένες εργασίες, είτε διαχειρίζονται και παρουσιάζουν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες.

Στα ελληνικά, τα modules αναφέρονται ως "ενθέματα" όρος που προσδιορίζει ότι μέσα τους ενσωματώνονται και εκτελούνται κομμάτια κώδικα. Πιο απλά, τα modules, μπορούμε να πούμε ότι είναι μικρά κομμάτια κώδικα που ενσωματώνονται σε ένα joomla site και τοποθετούνται σε κάποια σελίδα (συνήθως στην αρχική), με την μορφή ενός "κουτιού".
Ανάλογα με το ποιο template χρησιμοποιούμε στην ιστοσελίδα μας, υπάρχουν και τα αντίστοιχα "module positions". Οι περιοχές δηλαδή ή τα σημεία που μπορούμε να τοποθετήσουμε τα modules μας.
Το joomla! στην βασική του έκδοση, εμπεριέχει κάποια πολύ βασικά Modules, όπως για παράδειγμα την "φόρμα LOGIN" που εμφανίζεται στην κεντρική σελίδα και από εκεί μπορεί κάποιος χρήστης να εγγραφεί ή να συνδεθεί με την ιστοσελίδα μας.
Ένα άλλο module το οποίο εγκαθίσταται μαζί με το Joomla!, είναι αυτό που μας επιτρέπει να βλέπουμε πόσοι επισκέπτες βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη σελίδα μας.
Η λίστα των modules είναι ατελείωτη και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού χρήστη, έτσι, εκτός των βασικών που εγκαθίστανται με την αρχική εγκατάσταση του Joomla!, υπάρχουν στο διαδίκτυο χιλιάδες άλλα, που μπορούμε να προσαρμόσουμε στην ιστοσελίδα μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Τα περισσότερα από αυτά θα τα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του joomla! στο διαδίκτυο και είναι ελεύθερα για να τα κατεβάσετε.

http://extensions.joomla.org/

1. Module Positions


Το κάθε Module, ανάλογα με τις πληροφορίες που παρουσιάζει ή τον σκοπό του, χρειάζεται και τον αντίστοιχο χώρο στην ιστοσελίδα μας για να λειτουργήσει σωστά. Όπως είπαμε και πιο πάνω, σύμφωνα με το template που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν διάφορα positions, περιοχές στην ιστοσελίδα μας δηλαδή που μπορούμε να τοποθετήσουμε τα module μας. Καλό είναι, όταν κατεβάζουμε ένα template, να συνοδεύεται και από χάρτη με τα Positions στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε τα Modules. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Module Positions Map είναι και η παρακάτω φωτογραφία.


2. Εγκατάσταση Module.


Τα Modules, όπως κάθε επιπλέον extension του Joomla!, εγκαθίστανται μέσω του extension manager στο περιβάλλον διαχείρισης του Joomla! Site μας.


Για το παράδειγμα μας και για να δούμε πως δουλεύουν, κατεβάσαμε το Module "Art Clock" που εμφανίζει ένα ρολόι που δείχνει την ώρα φυσικά. Μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα το αρχείο από εδώ: http://extensions.joomla.org/extensions/calendars-a-events/time/clocks/8671

Αφού λοιπόν κατεβάσουμε το Module που μας ενδιαφέρει, πηγαίνουμε στον extension manager, πατάμε 'επιλογή αρχείου' και ανεβάζουμε το αρχείο μας στο Joomla!. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, γιατί για να δουλέψει το Module μας, θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε και να επιλέξουμε το Position στο οποίο θα εμφανίζεται.


Πατώντας επάνω στον τίτλο του Module μας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Art Clock, μας ανοίγει το μενού των ρυθμίσεων, εκεί απ' όπου θα το ενεργοποιήσουμε και θα επιλέξουμε που ακριβώς θα εμφανίζεται στη σελίδα μας. Αφού μπούμε εκεί, βλέπουμε ότι υπάρχει πλήθος ρυθμίσεων που μπορούμε να κάνουμε, αυτά θα τα εξηγήσουμε όμως πιο αναλυτικά σε κάποιο βίντεο.


Επιλέγουμε και την θέση του Module, υπενθυμίζοντας ότι, ανάλογα με ποιο template χρησιμοποιούμε, τα positions έχουν διαφορετικό όνομα. Στην προκειμένη περίπτωση επιλέξαμε το Position 'Right Top' του template 'Beez3', το οποίο είναι και το default template του Joomla! 3.3


Τέλος, πρέπει να επιλέξουμε σε ποια μενού θα εμφανίζεται το Module μας (αν θα εμφανίζεται δηλαδή μόνο στην κεντρική σελίδα ή σε όλες ή σε κάποιες συγκεκριμένες μόνο) και αυτό είναι το τελευταίο βήμα για να δημοσιεύσουμε το Module μας. Για τις ανάγκες του παραδείγματος επιλέγουμε 'On all Pages'.


Πατάμε 'Save & Close' και βλέπουμε το Module δημοσιευμένο στην σελίδα μας στην θέση που επιλέξαμε.


1 σχόλιο: