Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Σημαντικά Extensions σε μια νέα εγκατάσταση Joomla!

Το Joomla! συνοδεύεται από χιλιάδες extensions για τα οποία δουλεύουν καθημερινά χιλιάδες προγραμματιστές ανά τον κόσμο. Κάποια από αυτά είναι περισσότερο χρήσιμα και κάποια άλλα λιγότερα. Ανάλογα με τον σκοπό που θέλουμε να εξυπηρετεί η ιστοσελίδα μας θα πρέπει να επιλέξουμε και τα ανάλογα extensions.
Υπάρχουν κάποια πάντως που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε καινούρια ιστοσελίδα που δημιουργούμε με Joomla!, ανεξάρτητα από τον σκοπό που θα εξυπηρετεί. Κάποια αφορούν την ασφάλεια της ιστοσελίδας μας και κάποια άλλα την ευκολότερη διαχείριση της και προσωπικά τα εγκαθιστώ σε κάθε νέα ιστοσελίδα που κάνω σε joomla!

1. Ελληνική γλώσσα


Το joomla! διανέμεται μόνο με την Αγγλική γλώσσα εγκατεστημένη και είναι προφανές ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα (αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα), θα πρέπει να εγκαταστήσουμε τα "ελληνικά". Υπάρχουν πολλά αρχεία για την ελληνική γλώσσα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. ανάλογα πάντα και με την έκδοση του Joomla! που χρησιμοποιούμε. Στην προκειμένη περίπτωση, μιας και η πιο πρόσφατα έκδοση του Joomla! είναι η 3.2 θα πρέπει να ψάξει κάποιος να βρει και τα αντίστοιχα αρχεία. Εκτός από τα "ελληνικά", μπορείτε να βρείτε και να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, όλα μέσα από το επίσημο πάντα Portal του Joomla! στο διαδίκτυο.

http://community.joomla.org/translations/

2. JCE Editor - Editor κειμένου


Το Joomla! διανέμεται με editor κειμένου ο οποίος όμως είναι αρκετά περιορισμένων δυνατοτήτων και αρκετά δύσχρηστος. Αν μέσα σε κάποιο άρθρο θέλουμε να κάνουμε κάποια πιο προχωρημένη μορφοποίηση στο κείμενο μας, να προσθέσουμε έναν πίνακα ή να ανεβάσουμε κάποια φωτογραφία, το έργο μας θα είναι αρκετά δύσκολο αν δεν έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Τη λύση σε αυτά τα προβλήματα την δίνουν αρκετοί editors που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και ο καλύτερος ίσως από όλους τα τελευταία χρόνια είναι ο JCE. Είναι ελεύθερος για να τον κατεβάσετε και να τον χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε Joomla Site χωρίς περιορισμούς και συνοδεύεται από αρκετά plugins προκειμένου να τον επεκτείνετε αν και εφόσον το επιθυμείτε. Ακόμα και στην βασική του έκδοση πάντως αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση.

http://extensions.joomla.org/extensions/edition/editors/88

3. Akeeba Backup - Component για Backup του Site μας.


Ένα πάρα πολύ σημαντικό extension είναι το Akeeba Backup. Το τι ακριβώς κάνει το λέει και το όνομα του και είναι το εργαλείο εκείνο που μας βοηθάει να πάρουμε BACKUP (αντίγραφο δηλαδή), ολόκληρης της ιστοσελίδας μας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να παίρνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα αντίγραφο της ιστοσελίδας μας προκειμένου να μην χάσουμε την δουλειά μας και το αρχείο μας από κάποια επίθεση Hacker ή από κάποια άλλα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον Server που μας φιλοξενεί. Στον τομέα της πληροφορικής τουλάχιστον, η λήψη ενός αντιγράφου της δουλειάς μας είναι από τις πιο σημαντικές δουλειές και το συγκεκριμένο extension κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται, Δημιουργεί ένα ακριβές αντίγραφο της ιστοσελίδας μας με όλο το περιεχόμενο (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κτλ) που έχουμε ανεβάσει, σε συμπιεσμένη μορφή και μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο σκληρό μας δίσκο και να κάνουμε επαναφορά του Site μας αν ποτέ χρειαστεί κάτι τέτοιο. Προσφέρεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από την παρακάτω διεύθυνση:

http://extensions.joomla.org/extensions/access-a-security/site-security/backup/1606

4. Admin Tools - Εργαλεία διαχείρισης και ασφάλειας.


Το συγκεκριμένο extension είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διαχείρισης της ιστοσελίδας μας, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας. Ένα από τα κυριότερα πράγματα που κάνει, είναι να μας ενημερώνει αν υπάρχουν Updates για τα διάφορα extensions που έχουμε εγκαταστήσει στο Joomla! Site μας. Μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών ρυθμίσεων ασφαλείας, μας επιτρέπει να αλλάξουμε το πρόθεμα των πεδίων της βάσης δεδομένων του Joomla! (μια τακτική που συνηθίζεται προκειμένου να είναι πιο ασφαλές το site μας), ή για παράδειγμα το ID του Administrator Username μας (το ID με το οποίο αποθηκεύεται το Username του Super Administrator στη βάση δεδομένων του Joomla!), με σκοπό να ασφαλίσουμε το site μας από μελλοντικές επιθέσεις Hacker. Είναι ένα πολύ σημαντικό extension που καλό είναι να εγκαθιστούμε κάθε φορά που δημιουργούμε ένα καινούριο Joomla! Site και το σημαντικότερο όλων είναι ότι διανέμεται ελεύθερα.

http://extensions.joomla.org/extensions/access-a-security/site-security/site-protection/14087

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου